HOSSAN KANSALLISPUISTO

Hossan kauneus on vertaansa vailla

Satavuotiaan Suomen 40. kansallispuisto, kirkkaiden vesien ja erämaisten metsien Hossa, on legenda, joka on maineensa ansainnut.

Hossa on merkittävä luonnonmetsien alue, minkä lisäksi se tunnetaan kirkkaista vesistään. Seudulla on asuttu jo kivikaudella. Muinaisen ihmisen kädenjälki näkyy muun muassa Värikalliolla, josta löytyvät eräät maamme merkittävimmistä kalliomaalauksista. Värikalliosta on tunnistettu yli 60 kuviota. Julma-Ölkyn rotkojärvellä taas on maamme pohjoisin tunnettu kalliomaalaus.

Retkipaikka toteutti Suomussalmen kunnan kanssa yhteistyöhankkeen loppukesällä 2016, ja yhteistyön seurauksena olemme iloisia saadessamme esitellä teille moniosaisen juttusarjan upeasta Hossasta, Julman Ölkyn jylhistä maisemista aina Muikkupuron laavun seesteisiin tunnelmiin.

HOSSAN MAJOITUS JA PALVELUT

Löydä mökkisi Hossasta!

Hossan luonnossa riittää tutkittavaa kaikkina vuodenaikoina. Voit suppailla kirkkailla vesillä, pulahtaa uimaan upeilta, erämaisilta hiekkarannoilta ja tutkia Hossan metsien lukemattomia polkuja. Paras tukikohta on mökki, josta käsin on helppo lähteä luontoon ja jossa on päivän päätteeksi ihana levätä.

Varaa tästä mökkisi Hossasta! >>

Nauti Hossasta suppaillen tai maastopyöräillen

Tiesitkö, että Hossan kansallispuistoa perustettaessa luotiin puistoon useita reittejä etenkin maastopyöräilijöiden iloksi? Maastopyöriä voit vuokrata esimerkiksi Hossan Luontokeskukselta, joka myös remontoitiin uuteen uskoon ennen puiston avajaisia. Leirintäalue Hossan Lumosta löydät mökkejä ja vuokraat vaikkapa SUP-laudan, jolla voit lähteä liikkelle alueen upealta hiekkarannalta.

Tsekkaa nämä!

Hossan Luontokeskus esittelee alueen luontoa ja tarjoaa muun muassa lounasta ja pikkupurtavaa.

Camping Hossan Lumo: Leirintäalue, mökkejä ja rantasauna sekä pieni päivittäistavaraputiikki. Välinevuokrausta.

Arolan maatila- ja erälomat: Maatilamajoitusta, opastettuja retkiä, karhusafareita sekä metsästys- ja kalastusreissuja.

Hikes’n Trails: Opastettuja retkiä esim. husky-koirien kanssa, välinevuokrausta, ruokapalveluita.

MITEN HOSSAAN PÄÄSEE?

Hossan kansallispuistoon on yksinkertaisinta saapua autolla. Koulupäivinä kuitenkin Kuusamosta pääsee Hossaan myös linja-autolla.

Omalla autolla

Hossan eteläpuolella lähin bensa-asema löytyy noin 30 kilometrin päästä Juntusrannasta (Ruhtinansalmi). Pohjoisesta päin tultaessa kannattaa auto tankata Kuusamossa. Hossassa ei ole bensa-asemaa.

 • Luontokeskuksen P-alue: Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi. Lähtö esim Huosilammen kiertävälle luontopolulle, josta alkumatka esteetön
 • Huosivirran P-alue: Jatkonsalmentie 33. Lähtö esim Huosiharjulle tai Torkonluikean tulipaikalle.
 • Huosilammen P-alue: Lähtö esim. Papinpetäjälle tai Huosilammen kiertävälle luontopolulle
 • Hossalaislampien P-alue: Pistonlehdontien varrella, lähtö esim. Muikkupurolle tai Talasjärvelle
 • Lihapyörteen P-alue: Lähtö esim. Lihapyörteelle tai Värikalliolle

Julkisilla

 • Koulupäivinä Hossan luontokeskukselle pääsee linja-autolla Kuusamosta Juntusrantaan kulkevalla bussivuorolla.
 • Kuusamoon voi saapua linja-autolla tai lentäen.

Vertaa vaihtoehtoja!

HOSSAN REITIT

Ensi kertaa Hossassa?

Hossan kansallispuistoon tutustuminen kannattaa aloittaa Luontokeskukselta, jonka pihalle saat auton parkkiin ja josta saat alueen karttoja ja esitteitä. Luontokeskukselta lähtee useita reittejä.

Kävellen

Hossassa on laaja valikoima toinen toistaan upeampia, eri pituisia kävelyreittejä. Me suosittelemme ainakin näitä!

 • Hossan luontopolku on 3 kilometrin rengasreitti, joka lähtee Luontokeskukselta ja kiertää kauniin Huosiuslammen. Varrella tulipaikkoja. Lue tarina tästä.
 • Muikkupuron mutka johtaa yhden Suomen tunnetuimman laavun, Muikkupuron luo. Matkaa suuntaansa kertyy 1,5 kilometriä. Lue lisää tästä. Huom! Reitti on muutettu esteettömäksi jutunteon jälkeen.
 • Ölökyn Ähkäsy on 10 kilometriä pitkä, vaativa rengasreitti Julman Ölkjyn rotkojärven uskomattomissa maisemissa. Lue retkijuttu tästä.
 • Esteettömiä reittejä ovat Muikkupurolle johtava polku (yht. 3 km), Lihapyörteen esteetön reitti (yht. 400 m) sekä Huosiuslammen esteetön reitti (yht. 1 km).
 • Tutustu muihin Hossan reittivaihtoehtoihin Luontoon.fi-palvelussa.

Pyöräillen

Hossan neljästä maastopyöräreiteistä kolme alkaa Luontokeskukselta, josta pyöriä saa myös vuokrata.

 • Jatkonvalkean reitti on 10 kilometrin kierros ja soveltuu aloittelijoille. Matkan varrelle jäävät muun muassa Huosivirta ja Lounatkoski, josta löytyy kaunis puromylly.
 • Harjujen huikonen on 12,5 kilometrin rengasreitti, joka vaatii jo hieman aiempaa maastopyöräilykokemusta. Matkan varrella ovat mm. Torkonluikea sekä upeita harjumaisemia.
 • Sininen saavutus kiertelee lähes kaikkialla Hossan kansallispuistossa ja on pituudeltaan 50 kilometriä. Rengasreitti on vaativa, joten se vaatii kokenutta maastopyöräilijää.

Lue tästä maastopyöräjuttumme Hossasta! >>

Lisäksi

 • Kokalmuksen kierros on 14 kilometriä pitkä rengasreitti, joka lähtee Hossaislampien P-paikalta (kartta) ja soveltuu myös aloittelijoille. Matkan varrelle jää mm. upea Hoiluansärkkä.

Meloen

Hossa on melojan unelmakohde helppoine rantoineen ja kirkkaine vesineen.

Lue tästä melontajuttumme Hossan Iso-Valkeaiselta! >>

Hossassa on useita vesiretkeilyreittejä. Valitsemalla alku- ja päätepisteet juuri itsellesi sopivasti voit helposti valita, melotko pitkän vai lyhyen reitin.

 • Iijärvi–Hossa, 14 km: lähtö esim. Isolta Ahvenlahdelta tai Sakkojoen sillalta. Reitin voi päättää esimerkiksi Hossan Huosiusvirralle tai Papinpetäjälle.
 • Julma-Ölkky–Hossa, 16 km: Lähtö Lihapyörteen tai Julman Ölkyn P-paikoilta, päätepiste esim. Huosivirralla tai Papinpetäjällä.
 • Peranka–Hossa, 37 km: Lähtö Iso-Perankajärveltä ja päätepiste esim. Kukkurijärvellä tai Nimettömänkoskella
 • Hossa–Juntusranta, 40 km: Lähteä voi esim Papinpetäjältä ja rantautua Juntusjärvellä.

Lue lisää Hossan vesireiteistä Luontoon.fi-palvelusta. >>

TARINAMME HOSSASTA

Tästä löydät kaikki Hossa-kertomuksemme!

HOSSA KARTALLA

Kartaltamme löydät helposti Hossan tulipaikat, reitit sekä tarinamme puistosta!

Käytätkö mobiililaitetta? Lataa sovelluksemme tästä, niin saat käyttöösi mobiililaitteilla upeasti toimivan kartan.