Hirvi-Simunan luola, Lempäälä

Lauantaina 6. lokakuuta piti lähteä Rauman edustalle Kylmäpihlajan majakalle. Mutta kuinkas kävikään! Veneyrittäjältä tuli vuorokautta ennen tekstiviesti, jonka mukaan tuuliennuste on liian kova ja matka perutaan. Vaan yhtä kaikki, perjantaina 5.10. oli sellainen sade ja myrsky, että heikompaa hirvitti.

Kylmäpihlajan reissu olisi ollut osa Majakoiden taistoa. Moisen tapahtuman huomasin alkuviikosta netistä. Siihen kuuluivat Isokarin, Kylmäpihlajan ja Säpin majakkasaaret. Lintubongausta oppaan johdolla ja ruskan katselua.

Jo pidempään Retkipaikka.fi-blogiin kirjoittanut turkulainen asianharrastaja Harri Nato Leino ehdotti Pirkanmaan luolia korvaavaksi päiväreissuksi. No, mikä ettei! Leinolla oli printattuna muutamakin eri paperi, joissa kohteet olivat. Ensimmäinen etappi oli Lempäälän keskustan liepeillä sijainnut parkkipaikka, jossa oli Pyhän Birgitan polun infotaulut. Koska kyseiseltä paikalta ei ollut kuin kulku läheiseen rantaan, jossa pari ukkelia oli onkimassa, päätimme jättää peräti 50 kilometriä pitkän polun ainakin toistaiseksi siihen.

Pyhän Birgitan polku sivusi ainakin jossain määrin myös seuraavaa paikkaa, joksi valitsimme Hirvi-Simunan luolan. Tarkempi sijainti oli Lempäälän Höytämössä. Kartan ja gps:n perusteella melko lähelle luolaa osuimme suhteellisen hyvin. Kun vielä kun kyselimme ulkoilijoilta tarkempia ohjeita, helpottui homma selvästi. Gps:ään kun ei tarkkoja koodrinaatteja löytynyt.

”Hirvi-Simunan luola sijaitsee Lempäälän Höytämössä Lehtivuoren rinteellä. Luola sijaitsee suuren siirtolohkareröykkiön alla ja sinne on useita suuaukkoja. Luola on muodostunut paikalla sijainneen valtavankokoisen siirtolohkareen hajottua kappaleiksi ja sen lähiympäristö on suurten kivilohkareiden peittämää pirunpeltoa. Hirvi-Simunan luola on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

 Luola on saanut nimensä 1800-luvun puolivälissä eläneestä Hirvi-Simunasta joka asui luolan lähellä Höytämöjärven tienoilla sijainneessa Paunun mökissä. Hirvi-Simuna hankki elantonsa metsästyksellä ja hänestä on säilynyt paljon tarinoita kansanperinteessä. Hän erikoistui erityisesti lintujen ampumiseen jotka tarinoiden mukaan tulivat itse hänen luokseen ilman hakematta.” (Wikipedia)

Auton pystyi jättämään tien päähän, aivan asutuksen viereen. Polku kiviröykkiölle oli muutaman sadan metrin pituinen. Kivikkoista pirunpeltoa pitkin ei ollut häävi kävellä, muttei mitenkään järin vaikeaakaan. Ei ainakaan verrattuna siihen mitä myöhemmin iltapäivällä oli luvassa…

Hirvi-Simunan kivi muistuttaa toden totta Turun Kärsämäessä olevaa Pirunpesää. Valokuvauksellisesti paikka oli hankala, kuten monet kollegansakin. Maisemametsuria tarvittaisiin kovasti, mutta ymmärrettävistä syistä kaikkea ei voi saada. Toivottavasti näistä kuvista välittyy olellinen.

Hirvi-Simunan jälkeen ohjelmassa oli Ideaparkissa käynti. En ollutkaan aiemmin tähän jättimäiseen ostoskeskukseen astellut. Joulukuussa 2006 tosin heitimme porukalla ureat jonnekin päin parkkipaikkaa. Olimme menossa Tampereen Tullikamamille Yngwie Malmsteenin konsertiin ja Ideaparkin valtava p-paikka sai toimia tovin taukoalueena.

Kauppakeskukseen tutusminen jäi hyvin pintapuoliseksi. Tulipahan tällainenkin suurpömpeli sitten nähtyä. Kun nälkä oli tyydytetty, oli aika jatkaa matkaa.

Jälkeenpäin heräsi vielä pohdintaan, että samoilla seuduilla sijaitsee paikka nimeltä Hirvi-Simunan kivi. Varsinainen Hirvi-Simunan luola sijaitsee tuosta 300 metriä kaakkoon.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6813606 E 328339

Lue pidempi versio Kaislatuuli-blogista.

1 reply
  1. Jyri
    Jyri says:

    Kaikesta päätellen tässä on tutustuttu ainakin Hirvi-Simunan kiveen. On esitetty erilaisia näkemyksiä siitä, onko otsikon luola tuossa kivessä. Ainakin Maastotietokannassa Hirvi-Simunan luolalla on eri sijainti kuin kertomuksessa kuvatulla kivellä. Merkittävä luontokohde Hirvi-Simunan luola on merkitty kiveltä kolmisensataa metriä itäkaakkoon. Sieltä, nyppylänhuippua reunustavan jyrkänteen pohjoispäästä, löytyy kallioseinämästä irronneiden lohkareiden väleihin jääviä luolakoloja. Vaikkei kyse ole kovin pimeistä onkaloista, ovat välitilat kuitenkin huomattavasti Hirvi-Simunan kiven lippasuojaa luolamaisempia.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.