Hiiden jalanjäljissä muinaislinnan valloitukseen: Hiidenvuori, Iitti

Iitin Hiidensaaressa sijaitsevalta Hiidenvuorelta avartuvia maisemia on ihminen ihaillut jo tuhansien vuosien ajan. Vuori on säilynyt varsin korkeana jääkauden kulutuksesta huolimatta. Hiidenvuori kohoaa korkeimmillaan jopa 60 metrin korkeuteen Kymijoen pinnasta mitattuna, ja vuoren valloittanut pääsee ihailemaan upeaa luontoamme lintuperspektiivistä, puiden latvojen yläpuolelta.

Metsien yli Kymijoelle antava maisema on mykistävän kaunis ja huokuu luonnon harmoniaa. Hiidenvuori pysäyttää valloittajansa rauhoittumaan huomassaan.

Auringonlasku talvisen Hiidenvuoren huipulta katsottuna

Perimätiedon mukaan Hiidenvuori on ollut muinaislinna. Pääsääntöisesti Hiidenvuori on graniittia, mutta vuoresta ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy myös rapakiveä ja gneissiä. Alueen kasvillisuus puolestaan on varsin monipuolista, ja vuorta ympäröivä metsä onkin luonnonsuojelualuetta. Itäosassa sijaitsee valtakunnallisesti arvokas lehtojensuojelualue.

Hiidenvuoren jylhät graniittikasvot

Viitta opastaa rannasta polkua pitkin ylös vuorelle

Hiidenvuorelle pääsee useaa eri kautta. Iitin kyläläisten talkoilla rakentamat, vankat puurappuset vievät kulkijan perille vuodenajasta riippumatta. Vuorelle pääsee myös eri puolilta saarta metsään tallautuneita pieniä polkuja pitkin. Alhaalta rannastakin löytyvät opasteet. Hieman rohkeampi valloittaja valitsee kuitenkin vaihtoehtoisen reitin, jolle lähdetään hyvissä ajoin ennen porraskujan alkua, heti jylhän vuoren ilmestyessä näköpiiriin, polun varrelta vasemmalle poiketen. Tietä opastamassa on vuoren kylkeensä hahmottelema hiisi, tai tarkemmin sanottuna hiiden kasvot.

Yksi hiidenvuoren asukeista

Vaihtoehtoinen reitti on jyrkähkö sola, joka kapenee loppuaan kohden. Sola ei ole pitkä, mutta kohtalaisen korkea ja kapea. Ahtaanpaikan kammoisella saattaa pieni kylmä hiki kihota otsalle, varsinkin jos keli on haasteellinen. Tämä retkeilijä suosittelee valloittamaan vuoren tätä kautta, jos retkeensä kaipaa pienen pientä jännämomenttia. Solassa ja sen jälkeen on kuitenkin syytä liikkua varovaisesti, sillä etenkin sateisella kelillä vuoren sileät pinnat voivat olla todella liukkaita.

Kapea solan tiivis tunnelma

Hiidenvuori soveltuu retkipaikaksi ympäri vuoden, kausi ei suinkaan rajoitu ainoastaan kesään. Kesällä Hiidenvuorella järjestetään Iitin Musiikkijuhlien yhteydessä yökonsertti. Tapahtuma tarjoaa musiikkielämyksen lisäksi upeat puitteet konsertille. Viime kesänä Hiidenvuorella järjestettiin myös kylähengessä voimailutapahtuma ”Hiidenvuoren Valloitus”, jossa paikalla voimailun mallia näyttämässä kävi Suomen Vahvin mies 2016 titteliä kantava Niko Vesterinen.

Hiidenvuori rajautuu Kymijokeen

Kesällä onnistuimme ajoittamaan käyntimme Hiidenvuorelle ukonilman aikaan, ja paikka tarjosi parhaan mahdollisen katsomon luonnonvoimien ihailuun. Suoriuduimme seurueemme kuitenkin turvallisesti takaisin alas ennen rankkasadetta ja ukkosen nousua aivan vuoren päälle.

Alhaalla rannassa, laiturin välittömässä läheisyydessä, sijaitsevat grillikatos, puusuoja ja vessa, jotka ovat vierailijoiden käytössä, joten alhaaltakin löytyy mainio paikka paitsi eväiden nauttimiseen myös virkistävälle uintihetkelle.

Hetki ennen ukkosta

Hiidenvuori ja kesäinen ukonilma – vaikuttava yhdistelmä

Hiidenvuori nollaa kävijänsä, joten kiireisen arjen keskelle tai sitä katkaisemaan paikka on retkeilijän mekka. Meditatiivinen fiilis valtaa välittömästi vuoren päälle päässeen retkeilijän. Katse kiertää horisonttia hitaasti, ihaillen ja kunnioittaen. Vahva tunne jostakin ikiaikaisesta valtaa mielen.

Puurajan yläpuolella retkeilijän olo on ylväs, mutta samalla nöyrä. Sopivia paikkoja rauhoittumiseen vuoren päällä on useita, mutta reunojen läheisyydessä on syytä olla varuillaan, sillä monissa kohdissa pudotus on erittäin jyrkkä. Retki Hiidenvuorelle, Iitin luonnon helmelle, on erittäin suositeltava ellei peräti pakollinen paikkakunnalla pistäytyessäsi.

Kartta. Koordinaatit: N=6763729.818, E=469441.508

Lähteet: Hiidenvuoren opastaulu (Iitin kunta)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.