Hetta–Pallas-opas 5: Turvallisuus ja matkapuhelimen kuuluvuus

Mikä tunturista tekee vaarallisen? Miten puhelin toimii tunturissa?

Oikein käytettynä tunturivaellus on oikein hyvä päihde, vaikka aiheuttaakin vakavaa ”lapinhulluutta”. Kokeneille vaeltajille seuraavat asiat ovat itsestäänselvyyksiä.

Kun lähdet ensimmäistä tai kymmenettä kertaa Hetta-Pallas-vaellukselle, pidä mielessä seuraavat riskit:

Sääolosuhteet voivat muuttua hetkessä

Pahin suunnistuksen kannalta on oikein sakea sumu tai lumipyry, joka estää näkemästä maastoa, sillä sen yllättäessä on vaikea hahmottaa sitä, kuinka pitkä matka on kuljettu ja vielä edessä. Opasteita on kyllä todella tiheään ja polku on selkeä, mutta juuri tuo matkojen tuntuminen loputtomilta voi tuoda lisähaastetta kulkuun.

Kesävaeltajat, ottakaahan kuorivaatetta ja edes jonkinlainen hätämajoite mukaan, sillä olen ollut Hetta-Pallaksella sekä kesä- että heinäkuussa lumisateessa, joka oli niin runsasta, että se vaikeutti kulkua ja sai aikaan pelastustehtäviä. Talvella teltta kannattaa olla mukana joka tapauksessa, jos jotain sattuu tupien välillä ja tarvitset suojaa.

Ukkosmyrsky nousee nopeasti ja sen kanssa ei ole tunturissa leikkimistä: sinähän olet ainoa asia, joka sieltä puuttomalta huipulta törröttää, oikein hyvä ukkosenjohdatin siis. Noudata siis varovaisuutta, kun kuulet ukkosen jyrinää.

Kuumuus voi aiheuttaa nestehukkaa, ellet juo tarpeeksi vettä. Myös ruokahalu voi olla huonompi kuumalla säällä ja lopulta aiheuttaa myös heikotusta.

10 kilometriä tunturissa on eri asia kuin 10 kilometrin iltalenkki Jyväsjärven ympäri – arvioi voimasi oikein

Vaikka Hetta-Pallaksen nousut ovat maltillisia ja tupien välit lyhyitä, tee arvio kunnostasi mieluummin ala- kuin yläkanttiin suunnitellessasi vaellusta ja päivämatkoja.

Lenkkeile ennen vaellusta, jos mahdollista, tee porrastreenejä ja ylä- ja alamäkikävelyä vahvistaaksesi reisiäsi ja polviasi. Huomaat myös mahdolliset ongelmalliset kivut ennen vaellukselle lähtemistä, kun teet samoja lihaksia rasittavia harjoitteita. Rinkan kanssa kannattaa lenkkeillä kylähullun maineesta huolimatta kotonakin, 15 kiloa ylimääräistä kun tekee kävelemisestäkin erilaista.

Jos olet käynyt Hetta-Pallas-vaelluksella nuorena tyttönä, muista, että aika kultaa muistot ja jos et ole pitänyt huolta kunnostasi, tulet sen huomaamaan.

Heinäkuussa 2017 Hetta–Pallas-reitiltä pelastettiin kylmissään ja vähissä voimissa olevia vaeltajia mönkijäkyydillä. Tuolloin satoi lunta ja oli kylmää, eikä huonon sään vuoksi tullut kyseeseen käyttää pelastamisessa helikopteria tunturissa. Loppujen lopuksi pelastettaville kävi kuitenkin hyvin! Pelastuslaitoksen edustaja kertoi kuitenkin lehtihaastattelussa, että kun väki vanhenee, olisi hyvä tunnistaa omat voimavaransa. Minun ehdotukseni on reitin palastelu, ks. hallitun keskeyttämisen kohdat alempaa. Eli joka vuosi voisi edelleen vaeltaa, mutta vain osan reitistä.

Etukäteen tilatut paluuliput eivät saisi mennä turvallisuuden edelle, vaan vaelluksella tulee pysähtyä lepäämään tai keskeyttää vaellus hallitusti, varsinkin, jos olosuhteet muuttuvat dramaattisesti.

Normaalikuntoiselle tämä on kuitenkin oikein soveltuva vaellus, ja sitkeydellä siellä reitillä menee myös hieman huonokuntoisempia tyyppejä!

Vaeltamisessa huomioitavia pieniä, mutta tärkeitä juttuja

Aja vaelluskengät sisään reilusti ennen vaellusta. Testaa muutkin varusteet ennen reissua.

Juo riittävästi puhdasta vettä ja syö enemmän kuin kotioloissa.

Huolehdi myös välipaloista.

Kerro matkakumppaneille allergioista ja lääkitystä vaativista sairauksista.

Olisi hieno juttu, jos sinulla olisi ensiaputaidot kunnossa muutenkin kuin vaellusta ajatellen: ensiapukurssi käytynä ja vaeltajan ensiapulaukku mukana! Yleisin aloittelevan vaeltajan tarvitsema väline on laastari rakkojen varalta, mutta paljon harmillisempaa on nilkan nyrjähdys tai vatsatauti.

Varovaisuus ja ennakointi ovat parhaita ensiavun keinoja, mutta muitakin kannattaa opetella!

Kerro reittisuunnitelmastasi muille

Kerro kotona suunniteltu reitti. Näin kotiväki osaa arvioida, missä menet.

Kirjoita tuvan vieraskirjaan mistä olet tulossa ja minne olet menossa. Tämä auttaa etsinnöissä, jos sellaisiin joskus joudutaan kohdallasi turvautumaan. Tätä on hyvä harjoitella täällä helpolla reitillä, hyvä tapa jää päälle, jos lähdet joskus haastavampiin maastoihin.

Jos liikut porukassa, käy reitti kartalta läpi yhdessä, jolloin kaikki tietävät, minne mennään ja mitä on edessä.

Älä epäröi keskeyttää vaellus hallitusti, jos aihetta ilmenee

Jos huomaat juuri ennen Tappurin tupaa tai Montellin majaa, ettet tule selviytymään kunnialla Pallakselle asti, mieti voisitko mennä tien varteen kesken reitin. Esimerkiksi Montellilta on Vuontispirtille noin 6 kilometriä alamäkeen, jaksaisitko vielä sen?

Päästyäsi tien varteen, voit soittaa itselle vaikka taksikyydin suunniteltuun maaliin.

Sopivia poistumiskohtia, joista on lyhyempi matka merkittyä reittiä tien varteen kuin Pallakselle, on Hetta-Pallas-reitiltä useita:

  • Pyhäkerolta on Mustavaaran infotaululle eli yhdenlaisen tien varteen lyhyt matka, mutta infotaululle johtava metsäautotie on suljettu puomilla (avausta voi tiedustella luontokeskukselta, hätätilanteessa hätäkeskus neuvoo tilanteessa)
  • Tappurin tuvalta pääsee Ketomellaan
  • Tappurin tuvan ja Pahakurun autiotuvan väliltä pääsee Hietajärveä kohti
  • Montellin majalta pääsee Vuontispirtille

Tarkista näissä tapauksissa aina matka ja merkitty reitti kartasta. Reitillä on risteyksissä opasteet.

Vaikka Hetta-Pallas-reitin polku on leveä ja sallii monesta kohtaa eri liikkumisvälineillä tapahtuvia pelastustoimenpiteitä, vaaratilanteita ei pidä tahallaan aiheuttaa omalla toiminnalla.

Jos tunnistat, että sinusta ei ole vaelluksen loppuun kävelijäksi, on parempi keskeyttää hallitusti, vaikka se pilaisi kaverin päivän tai olisi kolaus omalle itsetunnolle.

Matkapuhelimen kuuluvuus

Matkapuhelin kuuluu reitillä melko hyvin korkeilla kohdilla, reitin alussa ja reitin lopussa. Älä kuitenkaan laske mitään sen varaan: vaikka kuuluvuutta olisikin, voi puhelimesta loppua akku tai se voi tippua auki jääneestä taskusta.

Tuvista ongelmallisin kuuluvuus on reitin keskivaiheilla keskellä isoimpia tuntureita, molemmissa päissä mobiilidatakin raksuttaa oikein mainiosti. Älypuhelimissa akku ei oikein tahdo kestää päivää pidempään. Kun olet kuuluvuuden reuna-alueilla, puhelimen akku kuluu nopeammin kuin tavallisesti. Käytä siis lentokonetilaa ja tarvittaessa pidä puhelin sammutettuna, kun et tarvitse sitä. Ota varavirtalähde mukaan.

Oikein viisas ottaa mukaansa varmuuden vuoksi ei-älypuhelimen ja pitää sen suljettuna ja vesitiiviisti rinkkaan pakattuna, ellei tule hätätilannetta. Varapuhelimia riittää yksi per seurue. Hätäpuhelun voi soittaa ilman SIM-korttiakin, mutta varapuhelimessa olisi hyvä olla kuitenkin SIM-kortti ja voimassa oleva liittymä siltä varalta, että sillä tarvitsee soittaa kotiin tai tilata taksi.

Hätätilanteessa: Jos puhelimessa ei ole oman operaattorin verkkoa, ei ole tarvetta poistaa puhelimesta SIM-korttia voidakseen soittaa hätänumeroon. Kokeile soittamista 112-sovelluksella tai numeroon 112 ensin ilman lisätoimenpiteitä. Hätäpuhelu ohjautuu mihin tahansa saatavilla olevaan matkapuhelinverkkoon.

Jos puhelu ei kuitenkaan onnistu, kokeile vielä sammuttaa puhelin, käynnistä se uudelleen ja soita ennen PIN-koodin näppäilemistä. Puhelimessasi lukee aina käynnistettäessä ”Vain hätäpuhelut sallittu” eli tuolloin voi, vielä ilman PIN-koodia, soittaa hätäkeskukseen minkä tahansa saatavilla olevan operaattorin verkossa. Tämä nopeuttaa soittamista myös, jos sinulla on käytössä jonkun toisen lukittu puhelin tai olet pitänyt puhelintasi sammutettuna: voit soittaa heti, kun saat puhelimeen virran päälle.

Jos soitto ei vieläkään onnistu, hakeudu korkeampaan paikkaan.

Matkapuhelimen kuuluvuutta heikentävät myös sääolosuhteet. Sade, lumipyry, ukkosen mukanaan tuomat sähkökatkot ja muut ukkosvauriot. Eri puhelinlaitteilla kuuluvuus voi vaihdella puhelinlaitteen teknisistä ominaisuuksista johtuen.

Ulkomailta hankitut puhelimet ja matkapuhelinliittymät (esimerkiksi ulkomaalaisen vaeltajan oma matkapuhelin ja liittymä) saattavat toimia samalla tavalla, huonommin tai eivät toimi lainkaan. Tämä johtuu eri maissa käytössä olevista eri taajuuksista, mutta pääsääntöisesti ainakin kaikki eurooppalaiset puhelimet toimivat Suomessa. Puhelin ja liittymä tulee testata ennen vaellukselle lähtemistä!

Minusta tuntuu, että aiemmasta työurasta johtuen juuri matkapuhelimista ja kuuluvuudesta voisin puhua loputtomiin, mutta ehkä tärkeimmät asiat tulivat jo tässä. Kysy, jos mieltäsi vielä askarruttaa!

Kirjoittaja Anne Sulander on ollut vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vuosina 2016 ja 2017 ja kävellyt reitin useita kertoja.

Perusteellinen Hetta-Pallas-opas vastaa kysymyksiisi Suomen suosituimmasta ja myös vanhimmasta merkitystä retkeilyreitistä. Luet nyt juttusarjan viidettä osaa. Opas on julkaistu aiemmin Rinkkaputki-blogissa.

Lue myös juttusarjan aiemmat osat:

Hetta–Pallas-opas, osa 1: valmistelut

Hetta–Pallas-opas 2: varaus- ja autiotuvat

Hetta-Pallas-opas, osa 3: Autio- ja varaustupaetiketti

Hetta-Pallas-opas, osa 4: Pallas-Yllästunturin kansallispuiston säännöt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.