Haku on alkanut – tuleeko sinusta Eräopas 2.0?

Nykypäivän eräopas on jotain aivan muuta. Enää ei kerrota tarinoita nuotiolla verkkaisesti iltaa viettäen, eikä luonnossa olla aina viikkotolkulla – ei, nykypäivän asiakas haluaa enemmän. Ja nopeammin.

Jouni Hämäläinen kouluttaa eräoppaita maineikkaassa Kiljavan opistossa. Hän tietää, mitä tämän päivän ihminen kaipaa, haluaa ja tarvitsee luontokokemukselta.

– Nykyään ihminen haluaa kokea muutamassa tunnissa paljon: kalastaa, meloa, tehdä ruokaa nuotiolla, ampua jousella… Halutaan tehdä nopeitakin pistoja omaan lähiluontoon. Eräoppaan työnkuva on muuttunut radikaalisti, Jouni luonnehtii.

Hän uskoo muutoksen juontavan muun muassa siitä, että nykyään luontoon saattavat lähteä nopealle, opastetulle retkelle sellaisetkin ihmiset, jotka eivät aiemmin luonnossa ole liikkuneet. Lähiluonto houkuttelee aiempaa tehokkaammin ja on paljon ihmisten huulilla.

Muitakin syitä on.

– Moni on hieman vieraantunut luonnosta ja saattaa jopa pelätä ajatusta luontoon menemisestä omin avuin. Moni suomalainenkin valmis maksamaan siitä, että saa oppaan luontoon, vaikka sitten ihan lähiluontoonkin.

Mutta millainen sitten on uuden ajan eräopas, Eräopas 2.0?

– Siinä missä ennen vietiin ihmiset viikoksi luontoon, nykyään työ voi olla tunnin tai parin keikka. Ja siinä ajassa pitää pystyä tarjoamaan asiakkaalle tarjoamaan paljon erilaisia elämyksiä, kaikki mahdollinen, Jouni sanoo.

– Ja tietenkin asiakkaiden turvallisuus on yhtä olennaista kuin elämysten tarjoaminenkin.

Jouni toteaa luontomatkailun olevan Suomessa kasvava ala. Suomen luonto houkuttelee yhä enemmän paitsi ulkomaalaisia, myös suomalaisia.

Kiljavan opistossa eräoppaaksi opiskellaan intensiivisillä 11 kuukauden lähiopinnoilla. Kattava opintojakso noudattelee luonnon vuodenaikoja.

Koska harvalle valmistuneelle löytyy vakituinen työ heti valmistuttua, kuuluu koulutukseen olennaisena osana myös itsensä työllistäminen. Oppilaskunta toimii pienen yrityksen tavoin jo kouluaikana, järjestäen esimerkiksi tapahtumia.

– Hyvälle on aina töitä, mutta tosiasia on, että ainakin alkuvaiheessa pitää osata käyttää luovuutta ja olla valmis työllistämään itsensä, jotta sen leivän maailmalta saa, Jouni luonnehtii.

Joulun tietämillä opiskelijat lähtevät työharjoitteluun, jolloin monet suuntaavat pohjoiseen. Silloin oma osaaminen on jo pystyttävä näyttämään.

– Toinen sesonki on hiihtoloma, ja kolmas harjoittelukausi käydään yleensä toukokuun tietämillä, Jouni kertoo.

Jokaisen opiskelijan kanssa opiskelut kuitenkin henkilökohtaistetaan siten, että opinnot saadaan sopimaan tarvittaessa mahdollisimman erilaisiin elämäntilanteisiin. Jos kokemusta ja osaamista löytyy, voi opinnot suorittaa mahdollisesti pelkällä näyttökokeella.

Jokaisella vuosikurssilla on Jounin mukaan sellaisia opiskelijoita, jotka tulevat täysin muun alan parista ja ovat päättäneet muuttaa elämänsä suunnan alkamalla työskennellä luonnon parissa. Moni opiskelija myös täydentää aiempaa osaamistaan, vaikka olisikin jo valmiiksi töissä luonto- tai luontomatkailualalla.

– Kaikkia opiskelijoitamme kuitenkin yhdistää jo alun perin jonkinlainen yhteys ja rakkaus luontoon. Kunhan on tottunut jonkin verran liikkumaan luonnossa ja osaa esimerkiksi sytyttää nuotion, niin se on hyvä alku, Jouni sanoo.

– Tärkeintä on innokkuus ja halu oppia. Ei ole kaukana, että tämä ala kasvaa ja suuresti, Jouni toteaa.

Uusien opiskelijoiden haku on jälleen alkanut ja jatkuu aina maaliskuun loppuun saakka. Lue lisää tästä!

Jutun valokuvat: Kiljavan opiston kuvapankki

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.