Ämmin polku, Salla

Tavattuani vaimoni yli kymmenen vuotta sitten Virroilla, olen päässyt vuosittain nauttimaan hänen kotiseutunsa Sallan luonnosta ja retkikohteista. Vierailumme Sallaan osuu yleensä syysloman tienoille, jolloin paras ruska-aika on yleensä ohi. Usein naureskelemmekin tuoneemme talven tuliaisiksi; ensilumi kun on satanut useampaan otteeseen meidän vierailumme aikana.

Tänä vuonna matkasimme Sallaan kuitenkin keskikesällä. Vietimme Sallassa melkein viikon ja ehdimme käydä Salla-tunturin harjalla sekä Aholanvaaran hiidenkirnuilla, mutta aikaa jäi myös omalle vuosittaiselle retkelleni.

Koska yleensä majailemme Sallatunturin viereisissä mökeissä, luontoon lähteminen on jopa luvattoman helppoa. Omaksi suosikikseni on muodostunut helposti saavutettava Ämmin polku. Sen kiertää helposti noin tunnissa, ellei pysähdy laavulle paistamaan makkaraa ja ihastelemaan luonnon rauhaa.

”Sallalaisen ämmin kunniaksi nimetty polku käy Sallatunturin juurelta pienen jängän yli Hangasselkään päin. Reitti kiertelee entisillä ”kruununmailla”, joilta valtio on hakkauttanut metsiä sata vuotta sitten. Puita uitettiin maailmalle Hangasojaa pitkin. Reitin lähistöllä on muitakin menneen elämän merkkejä, muun muassa tulvaniitty, jossa on lato ja mitä puhtainta vettä poreileva Sotkan lähde. Kiinnostava kulttuurihistoriallinen nähtävyys on myös Sotkan kellari Kuusamontien varressa. Se kertoo entisen Sotkan torpan tarinaa.”
– Ämmin polun kuvauksesta Sallan retkeilysivustolta

Ämmin polulle on tullut lähdettyä joka vuosi varmaankin vähintään viimeisten kuuden vuoden ajan. Eräänä kevättalvena lunta oli niin paljon, että reitin kierto osoittautui mahdottomaksi, vaikka jääräpäisesti puskinkin eteenpäin vyötäisille asti ulottuvissa kinoksissa. Nyt kesällä lumesta ei ollut tietoakaan, eikä edes hyttysiä ei juuri ollut, huolimatta reitin varrelle osuvista hetteiköistä.

Kostea ja tuulinen sää väistyi upean kesäpäivän tieltä saapuessani Ämmin polun alulle.

Kostea ja tuulinen sää väistyi upean kesäpäivän tieltä saapuessani Ämmin polun alulle.

Vaikka yleensä haluankin kulkea ennalta tutkimattomia reittejä, Ämmin kierroksessa on jokin lumous, joka vetää minua puoleensa. Mieleni rauhoittuu jo vetäessäni kenkiä jalkaan, huikatessani heipat perheelleni ja astellessani kävelytietä kohti reitin alkupäätä.

On mukava astella tuttuja pitkospuita, nuuhkia ilmaa ja miettiä, onkohan jokin tällä kertaa muuttunut. Paikoin harmaat, pitkittäin leikatut tukit on vaihdettu uusiin, ja punertavat hillat täplittävät nevaa, jota reitti aluksi myötäilee.

Hillat eivät heinäkuussa olleet vielä ihan kypsiä.

Hillat eivät heinäkuussa olleet vielä ihan kypsiä.

Ämmin kierrosta on helppo suositella melkein kenelle tahansa. Se on selkeästi merkitty ja mietitty kokonaisuus. Kokeneelle vaeltajalle se on nopea pyrähdys, jonka voi heittää vielä juuri ennen kotiinlähtöä. Lasten kanssa lenkki ei ole turhan pitkä, ja sen varrella on jopa kaksi laavua makkaranpaistoon.

Vähän vanhemmillekin kulkijoille reitillä on tarjottavaa, sillä jyrkimpiin kohtiin on kasattu kaiteelliset portaat ja löytyypä matkan varrelta vielä penkkikin. Pyörätuolilla reittiä ei välttämättä valitettavasti voi kiertää.

Yksinäinen penkki odottamassa matkaajia.

Yksinäinen penkki odottamassa matkaajia.

Oma paikkani tällä retkellä on aina reitin toinen laavu pienen lammen rannalla. Siinä olen useampaan otteeseen istunut rauhoittumassa, kokoamassa ajatuksiani ja vain hengittämässä sisään luontoa ja sen rauhaa.

Kun hyttysistäkään ei näkynyt, ei laavulta ollut kiire pois.

Kun hyttysistäkään ei näkynyt, ei laavulta ollut kiire pois.

Takaisin tuville astellessa sitä monesti haaveilee täydellisestä paosta erämaahan. Kaupungin unohtamisesta ja hiljentymisestä omaan rauhaansa. Tekee melkein mieli kääntää kulkunsa takaisin loputtomille poluille ja pitkospuille. Mutta mökille palatessa sauna on jo ehtinyt lämpiämään ja sitä huomaa, että vaihtelu se on, mikä virkistää.

Lähtöpaikka kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7405243, E 577808.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.