Raaseporin linna ehti olla hylättynä yli 300 vuotta – sen raunioissa, ritarisalissa ja ampumakäytävällä tunnelma on yhä käsinkosketeltava

Paikka kartalla
Aukioloajat ja hinnasto

Vaikka saamme vielä toistaiseksi odotella aikakoneen keksimistä, on kosketus keskiaikaan mahdollista Raaseporin linnassa. Etelä-Suomen harvinaisuuksiin kuuluva restauroitu linnanraunio on elämyksellinen kohde kaikille historian ystäville sekä päiväretkeä suunnitteleville. Linnaa voi käydä ihastelemassa itsenäisesti, tai varata osallistumisen opastetulle kierrokselle. Myös ryhmävaraukset sekä esimerkiksi juhlatapahtumien järjestäminen onnistuvat infon kautta.

Kesäkaudella (sekä syyskuussa viikonloppuisin) avoinna oleva Raaseporin linna kohoaa vain reilun viiden kilometrin päässä Hangontieltä, jonka varresta löytyvät myös opasteet linnalle. Pysäköintialueelta on lyhyt kävelymatka lipunmyyntipisteelle, josta jo avautuukin mykistävä näkymä, kun kallion päälle rakennetun Raaseporin linnan muodot piirtyvät taivasta vasten. Auton lisäksi paikalle pääsee myös Raaseporin kesäbussilla tai pyörällä.

Liikkuminen linnan ympäristössä on tehty helpoksi. Selkeät opasteet takaavat, ettei eksymisen vaaraa ole. Piha-alueiden osalta polut ovat esteettömiä, mutta linnan sisällä on kuitenkin joitakin jyrkempiä portaikkoja, jotka vaativat tarkkaavaisuutta hämärässä valaistuksessa.

Uudenmaan hallintokeskukseksi 1300-luvun lopulla rakennetun Raaseporin linnan tehtävänä oli valvoa Suomenlahden merenkulkua ja -kauppaa. Linnan kukoistuskausi oli erityisesti 1450–1460-luvuilla, kunnes se lopulta hylättiin 1550-luvulla Helsingin ja Tammisaaren kaupunkien perustamisen myötä. Hylkäämiseen myötävaikuttivat myös maankohoaminen sekä olutkellarin romahtaminen.

Linna on alun perin rakennettu saarelle, mutta maankohoamisen myötä meri on väistynyt sen ympäriltä. Nykyinen, kallioiden päälle kohoava näkymä tarjoaakin mielikuvitukselle rajattoman leikkikentän.

Linnan restaurointityöt aloitettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla, ja sitä ennen linna ehti olla autiona yli 300 vuotta. Kuudes ja viimeisin restaurointi tehtiin vuonna 1988.

Raaseporin linna on eräs Suomen korkeimmista linnanraunioista, mutta epävarmaa kuitenkin on, millainen linna on ollut alun perin.

Linnan portille johtaa uudehko silta, jonka alla on aikoinaan lainehtinut meri. Nykyinen Raaseporinjoki virtaa edelleen linnalle johtavan polun läheisyydessä, mutta jalkoja ei tarvitse linnan ympärillä liikkuessa enää kastella.

Olut oli keskiajalla tärkeä elintarvike, ja olutkellarin romahtaminen 1550-luvulla vaikuttikin linnan hylkäämiseen. Linnassa oli myös oma panimo, sillä oluen kulutus oli kovaa luokkaa. Sisäpihalla näkyykin yhä raunioita varastokamarista, olutpanimosta, tornikamarista, keittöstä, lämpökeskuksesta, portinvartijan kamarista sekä muista huoneista.

Muurien sisäseiniä kiertävä puinen käytävä on peräisin ensimmäisestä restaurointivaiheesta. Tähän vaiheeseen kuului myös päälinnan esiin kaivaminen ja sortuneiden muuripintojen korjaaminen.

Ritarisali on ehdottomasti yksi linnan upeimmista paikoista. Ulkoa pilkistävät auringonsäteet maalaavat seinille kuvioita, ja mystinen tunnelma on lähes käsin kosketeltava.

Ritarisalista kerrosta ylemmäksi noustessa pääsee ampumakäytävälle. Nykyään käytävillä vallitsee rauhallinen tunnelma, mutta aina ei näin ole ollut. Vuonna 1521 Raaseporin linna siirtyi hetkellisesti Tanskan kuningas Kristiern II:n joukkojen haltuun, kunnes vuonna 1523 Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan joukot valloittivat linnan takaisin. Taistelut jättivät linnaan jälkensä.

Linna ei suinkaan ole täysin hylätty, vaan sen kattorakenteissa asustavat naakat pitävät huolen, että elämä linnassa jatkuu nykyäänkin. Muurien sisällä kaikuvat naakkojen huudot tuovat vielä oman säväyksen linnassa vallitsevaan tunnelmaan.

Korkealle kohoavien tornien ikkunoista voi ihailla kauniita metsämaisemia.

Linnan raunioista huokuu historia lukemattomine tarinoineen. Harvassa paikassa pääsee näin kosketuksiin keskiajan kanssa.

Aikamatkaa keskiajalle ei tarvitse tehdä nälkäisenä, sillä linnan vieressä vuodesta 1893 toiminut Linnanvoudin tupa tarjoilee herkullista lähiruokaa niin isompaan kuin pienempäänkin nälkään. Terassi on rakennettu linnan puolelle, joten maisema ei voisi juuri olla komeampi.

Linnanraunion lisäksi alueelta löytyy myös muuta nähtävää. Suomen suurimpiin ulkoilmateattereihin lukeutuva Raaseporin Kesäteatteri tarjoaa kesäisin viihdettä, ja 500 metrin mittainen Lemmenpolku johdattaa vierailijan Forngårdenin talomuseolle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.