Peikkometsän kierros ja Västerbyn ulkoilualue, Raasepori

Raaseporista, Tammisaaren viehättävän kaupungin liepeiltä löytyy yllättäen myös upea metsäinen alue järvineen ja lampineen. Seutuhan on muutoin ehkä tunnetumpaa saaristo- ja rannikkomaisemistaan. Sisä-Suomen järvimaisemiin tottunut taivaltajakin löytää täältä tutunoloisen ja kotoisan ympäristön missä samoilla.

1500 hehtaaria kattavalla alueella on useita reittejä joita pitkin liikkua jalkaisin. Talvella hiihtolatua on 12 kilometriä, josta kolme kilometriä on valaistua osuutta. Telttailu on sallittua, ja alueella on useampi laavu, käymälöitä, lintutorni ja hiidenkirnuja. Marjojen ja sienien keräämiseen kannustetaan, mutta kalastaa saa ainoastaan Grabbskog Storträsket -järven rannalla.

uimaranta_1028_c

Västerby, Sköldargård ja Trollböle kuuluivat aikoinaan Pohjan pitäjään. Länsi-Uudenmaan ja Pohjan pitäjän vanhempaa historiaa leimaa Kuninkaantie, varhaiset kaupankäyntiyhteydet vesiteitse ulkomaille, sekä vesivoimaa hyödyntäneet myllyt, sahat ja ruukit. Muistona tästä ajasta on esimerkiksi ulkoilualueen eteläpuoliskolla sijaitsevan myllyjärveä tarkoittavan vesistön nimi Kvarnträsket.

peikkometsa

Trollskogsrundan eli Peikkometsän kierros

Västerbyn ulkoilualueen kartan saa Tammisaaren torin laidalla sijaitsevasta matkailutoimistosta, mutta internetsivustollakin sitä voi ihmetellä. Siksakkia poukkoilevat vaelluspolut saavat mietteliääksi, jos ei satu heti huomaamaan Peikkometsän kierrosta. Se on syystäkin nostettu esiin polkuviidakon länsilaidalta. Muualla moni reitti on kulkuleveydeltään enempi luokkaa ’hiekkatie’ kuin seikkailemaan kutsuva pieni ja kiemurtelevainen polku.

Peikkometsän kierroksen maasto on miellyttävän vaihtelevaa sekä pinnanmuodoiltaan että kasvillisuuden ja puuston osalta. Pituudeltaan se on 5,5 kilometriä. Reitti lähtee hiekkatien varrelta pienen puisen nuoliviitan ohjaamana. Siinä saattaa lukea Trollskogen tai Peikkometsä riippuen siitä, että miltä puolelta sitä sattuu katsomaan.

peikon_paluu_1028_c

Kierros alkaa helppokulkuisessa mäntyvaltaisessa maastossa varsin leppoisasti. Reitti on merkitty keltaisella maalilla havupuiden runkoihin. Alueella on käytetty myös sinistä ja punaista maalia muiden myös samoja polkuja käyttävien reittien osalta.

Lumettomana aikana polun huomaa sen kohdalta kasvillisuudesta kuluneen kallionkin perusteella. Kyllä täällä siis muitakin käy. Olen vieraillut satunnaisesti Västerbyn ulkoilualueella eri vuodenaikoina, mutta etenkin Peikkometsän kierroksella on saanut olla aika lailla itsekseen. Ne harvat ja vähälukuiset ihmiskohtaamiset ovat olleetkin sitten omalla tavallaan mukavia yllätyksiä.

Luonnonrauhan ympäröimä kulkija saapuu pian kauniin lammen, Vitsjön, rantaan. Hän, joka on viisikkoja lukenut, huomaa kyllä pienen eväshetken koittaneen. Pöytä ja penkit kutsuvat tyynen veden äärelle kelohonkia ihailemaan.

pitkospuu_1028

Matka jatkuu ja tunnelmat vaihtelevat, kun peikkojen asuttamasta kuusikkoisesta, sammaleen peittämästä satumetsästä päätyykin yhtäkkiä korkealle kalliolle laskeutuakseen sitten leppoisiin laavumaisemiin vesistön äärelle. Kuin olisi kotiin saapunut. Reitin varrella avautuu näyttäviä järvimaisemia kuin varkain.

ylhäältä_1028_c

Västerbyn ulkoilualueen laavut ovat siistejä ja ainakin kesäaikaan myös hyvin varusteltuja. Tulentekopaikan lisäksi vierestä löytyy valmiita polttopuita, sahaa, kirvestä ja alkeellista sammutuskalustoa. Kuivakäymälöilläkin on kulkijaa siunattu.

laavu_1028_c

Mikäli on kävellyt Peikkometsän kierrosta vastapäivään, niin karun mäntyvaltaisen metsän lisäksi saa paluumatkalla nähdä myös eri suotyyppejä.

Muuta nähtävää retkeilijälle

Jos haluaa antaa uteliaisuudelleen vallan, voi Grabbskog träsketin laavulta lähtiessään poiketa itään päin kurvaavalta Peikkometsän kierroksen reitiltä, ja jatkaakin matkaa etelää kohden. Siltä suunnalta löytyy Långträsket, jonka rannoilta löytyy vielä kaksi laavua. Jälkimmäinen taisi olla kooltaan hieman edellisiä pienempi, mutta sympaattisuudessaan sitäkin valloittavampi.

Långträsket_1028_c

Vaikka ulkoilualueen kartassa ei Västerby Storträsketin kohdalla näy kuin kolme taukopaikka-symbolia, niin varovaisen uskaliaasti väitän, että niistä eteläisimmällä on laavu. Viime talvena tämä paikka tarjosi päiväretken päätteeksi mainiot puitteet seurata laskevaa aurinkoa.

Västerbyn ulkoilualueen itälaidalla on myös hiidenkirnuja. Niiden luokse vievän polun alun tietämillä päivystää monesti korppi, joka kommentoi äänekkäästi retkeilijöille puun latvasta. Hiidenkirnut ovat melko matalalla ja tasaisella kalliopaljastumalla. On syytä tietää, että osa kirnuista on yllättävän syviä.

hiidenkirnu_1028_c

Kulkuneuvoista

Autoilevan ihmisen on kätevintä lähestyä Peikkometsän kierrosta koillisesta, Tenholantien (tie 52) kupeesta. Viitisen kilometriä Tammisaaresta Perniöön päin on käännös länteen. Tien varren opasteissa mainitaan Ekenäs Port ja uimarannastakin taisivat varoitella samassa yhteydessä. Heti käännöksen jälkeen oikealla on rakennus ja suoraan edessä näkyy erittäin iso Västerbyn ulkoilualue -infotaulu sekä pysäköintialue.

laituri_1028_c

Jos haluaa päästä autolla mahdollisimman lähelle Peikkometsän kierrosta, voi ajaa vielä alaspäin kiemurtelevaa hiekkatietä pitkin. Pian tie ohittaa Grabbskogin erinomaisen uimarannan ja muutaman sadan metrin päässä on toinen pysäköintialue sekä pieni infotaulu.

Helsingin ja Tammisaaren suunnalta pääsee Tenholantien varteen linja-autollakin. Liikennettä on tosin todella harvakseltaan. Lähin pysäkki on ”Ekenäs Port P”.
Västerbyn ulkoilualueelle pääsee myös Hankoon vievän ja Tammisaaren ohittavan valtatie 25:n suunnalta. Bussilla liikkuvalle mainioita pysäkkejä ovat esimerkiksi Västerby, Trollböle tai Prästkulla th. Tammisaaren juna-asemakin on kävelymatkan etäisyydellä.

Vaikka alueella on useampiakin infotauluja, niin kartta on hyvä olla taskussa tai ainakin mieleen painettuna.

Sijainti:

Västerbyn ulkoilualue (Ekenäs Port) kartalla, ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6658842 E 298317

Linkkejä ja lähteitä:

Visit Raseborg
Raaseporin kaupunki
Västerbyn ulkoilualueen kartta

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.